Тишківська сільська рада

Кіровоградська область, Новоукраїнський район

Історія Тишківського лісництва

Дата: 04.03.2021 11:51
Кількість переглядів: 824

(Інформацію взято з архіву Тишківського лісництва та перекладено з російської мови.)

До Великої Жовтневої соціалістичної революції лісові масиви належали різним лісовласникам і були підзвітними Міністерству майна – відділу лісового департаменту. Після перемоги Жовтня ліси націоналізувалися і стали належати організації наркомзему. В 1925 році в Новоархангельську було організовано лісництво, куди і підпорядковувалися всі лісові урочища Новоархангельського, Тишківського і Хмелівського районів. В 1929 році лісництво увійшло в склад організованого Чорноліського лісгоспу. З освітою лісництва і лісонасаджень при СМК УССР воно відійшло до Голованівського лісгоспу. В другій половині 1944 року знову відійшло до складу Чорноліського лісгоспу. В другій половині 1945 увійшло до складу нового організованого Кіровоградського лісгоспу, де і знаходиться на даний час..(Онекієвський лісгосп)

Загальна площа на 01.01.1986 рік складає 2829 га, на території Новоархангельського (1537) і Добровеличківського (1292) адмінрайонів. Контора лісництва до 1967 року знаходилася в ур. «Тишківське», а з 1968 року в с.Тишківка в новозбудованій споруді. Відстань до контори лісгоспзагу 90 км., до залізниці ст.Помічна 70 км. До складу лісництва входило 10 урочищ розміром від 120 до 1200 га переважно байрачного типу.

Рослинно-природні умови відносяться до степової зони, клімат району помірно-континентальний, вегетаційний період 215 днів, середня температура повітря +7,8 С, максимальна - +37 С. Середній показник річних опадів 459 мм. Вітри переважно північно-західних напрямів, рельєф в Добровеличківському районі рівний, в Новоархангельському – хвилястий. Тип лісу – свіжа грабова діброва. Тип грунту – чорнозем. Грунтові води залягають на різній глибині від 5 до 50 метрів.

Основні роботи, які виконує лісництво: охорона лісу від самовільної вирубки і боротьба з лісовими шкідниками, супровід рубок по догляду за лісом і рубок головного користування, вивіз деревини на ст.Помічна та іншим споживачам, заготівля і посів лісового насіння в питомниках, посадка лісу в ДЛФ, на яруго-балкових землях колгоспів і полезахисних лісосмугах, ручна переробка деревини та деревних відходів – парканні стовпи, мітли господарські, віники із сорго, новорічні ялинки, будматеріали, топорища і т.д.

У 1953 році робоча обходу №6 лісника Ливитчука З.М. ланкова Корлюк Ніна за досягнення високої приживлюваності лісових культур нагороджена наказом Президії Верховної ради СССР орденом.

Лісництва до звільнення від окупації очолювали: Ханенко А.М., Бускевич А.М., Каплун Н.Р., Скляренко А.І., Бевз С.М., Олійник В.А., Лисаченко Н.М., Харченко С.С., Котенко П.В., Нікольський І., Руденко П.О., Слива В.Ф., Гребенюк І.Д., Компанієць Н.І.

Великий плин кадрів і серед ланки помічників лісничого: Бускевич А.Р., Романченко В, Котенко П., Калита Ф.Ф., Морозюк В., Юрченко І.Я., Гусан, Бондаренко І., Петренко К., Мульченко Н, Болюх, Кохно , Шведул Р.Я.

Те саме і серед бухгалтерів лісництва: Зазимко І., Пуля Т., Поворознюк, Тисевич, Передерій, Шевченко, Логвіненко, Швець Р., Підлубна А.А., (Дунай А.А.).

З лісової охорони слід відзначити трудову лісову династію – Дунай Г.Л., його син Дунай А.Г., і онучка – Підлубна А.(Дунай А.А.); лісник Голуб С.С. його син, батько і дід працювали лісниками в Торговицькому лісництві; Грищенко Г.А. – лісник, його старший син Віктор працював лісником, а молодший син Леонід закінчив УСХА, працював лісничим в Житомирській області, заслужений лісовод УССР. Зі старої гвардії слід відзначити водія Левітчука З.М., Гончаренка А.М. Бондаренка А.М. та інших.

Фото без опису

більше фото тут http://tyshkivska.gromada.org.ua/album/6621/

Розм: Тетяна Сивак, методист ВОМСКТ ВК Тишківської с/р.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь