Тишківська сільська рада

Кіровоградська область, Новоукраїнський район

Визволення сіл Тишківської громади від німецьких загарбників у роки Другої світової війни

Дата: 12.03.2021 10:28
Кількість переглядів: 2585

   13 березня 1944 року села Тишківку та Гаївку було визволено від німецько-фашистських окупантів 9-ою десантною дивізією.

    15 березня підрозділи 30 стрілецької дивізії вибили ворога з Новомихайлівки, Федорівки та Показового.

Історична довідка.

     У перші дні Другої світової війни в Тишківці створено винищувальний батальйон з 98 чоловік для боротьби з ворожими парашутистами та диверсантами. Колгоспники евакуювали на схід сільськогосподарську техніку і худобу. 31 липня 1941 року німецько-фашистські загарбники окупували Тишківський район. Гітлерівці створили в селі концентраційний табір для радянських військовополонених, де загинуло від голоду 1000 чоловік. Нацисти розстріляли 27 мешканців села, 107 юнаків і дівчат вивезли на каторгу до Німеччини. В селі Андріївка Тишківської сільської Ради за вбивство німецького коменданта окупанти стратили 89 чоловік: усіх дорослих чоловіків зігнали до школи і кожного третього розстріляли, а 30 чоловік повісили. Комсомольця  Г. Милованова, який вбив коменданта, після жорстоких катувань страчено на сільському майдані Тишківки. Загинули від рук нацистів і перші комсомольці села І.І. Гриценко та М. Ф. Красовський. Жорстокий терор окупантів не залякав радянських людей. У травні 1942 року підпільні групи Тишківського району влилися до партизанського загону ім. Чапаєва, що діяв на території Тишківського, Підвисоцького та Хмелівського районів. Велику антифашистську роботу проводили в Тишківці підпільні групи, які очолювали М. А. Патлаченко та І.І. Муцет. Понад тисячу місцевих жителів мужньо боролися і на фронтах Другої світової війни. Один з них І. Р. Усенко з групою бійців у січні 1945 року першим переправився через Одер. Закріпившись на невеличкому клаптику ворожої землі, сміливці відбили безліч атак і таки утримали плацдарм. Коли підійшло підкріплення, в живих залишилось лише кілька чоловік. Тяжко поранений І. Р. Усенко продовжував вести бій. За бойовий подвиг він удостоєний звання Героя Радянського Союзу. І. Р. Усенко працював на Кіровоградському заводі «Червона зірка». За хоробрість, виявлену під час форсування Дніпра, в жовтні 1943 року звання Героя Радянського Союзу присвоєно командирові гвардійського стрілецького полку Б. Д. Леву. Пізніше генерал-майор Б. Д. Лев працював викладачем Військової академії ім. М.В. Фрунзе у Москві. 549 вихідців із села відзначились у боях за Батьківщину і нагороджені орденами і медалями Радянського Союзу. Жителі села свято бережуть пам'ять про загиблих у Другій світовій війні. В сільському парку покладено гранітні плити, на яких викарбувано 320 імен тих, що полягли на фронтах у боротьбі з німецьким нацизмом.

    Матеріальні збитки, нанесені гітлерівськими загарбниками народному господарству нашого краю (Добровеличківщини в цілому), становили понад 300 мільйонів карбованців. Втрати громадян – 45 мільйонів карбованців. Жителі району пам’ятають своїх земляків, які загинули в період нацистської окупації та на каторжних роботах у Німеччині, військовополонених, загиблих від рук катів. У місцях масових знищень мирних громадян і військовополонених споруджено обеліски, встановлено меморіальні дошки, меморіальні комплекси, на території нашої громади - зокрема в селі Андріївка.

     Ми з глибокою скорботою схиляємо голови перед пам’яттю тих, хто віддав своє життя в період німецької окупації в роки Другої світової війни 1941-1945 р. Нехай буде їм усім світлою пам’яттю поіменне свідчення у виданні «Книги Скорботи України».

 

 

Більше фото ви знайдете за посиланням нижче

http://tyshkivska.gromada.org.ua/album/6664/

http://tyshkivska.gromada.org.ua/album/6665/

(Матеріали для допису взято з архіву Тишківської сільської ради, посібника для вчителя з історії Добровеличківського району «Добровеличківщина: історія рідного краю» рецензенти: Ю.С. Митрофаненко та Н.Г.Мамалига та музейної кімнати ОЗ "ТИШКІВСЬКИЙ ЛІЦЕЙ")

Методист ВОМСКТ ВК Тишківської с/р. Т.Сивак

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь