Тишківська сільська рада

Кіровоградська область, Новоукраїнський район

Шановні жителі громади!

Дата: 25.05.2021 10:22
Кількість переглядів: 1026

У громад хочуть забрати 5% тютюнового акцизу з роздрібної торгівлі

Уряд України ініціював вилучення з бюджетів громад 5% роздрібного акцизу з тютюну і заклав відповідну норму в законопроєкт. Через це муніципалітети можуть втратити 2,4 млрд грн, а справедливих компенсаторів для кожної громади Мінфін не може запровадити.

Перерозподіл акцизу на місцеві громади, як передбачається в документі, буде відбуватись через державний бюджет. І запропонований механізм не може забезпечити справедливе зарахування податку до місцевих бюджетів.

Громади стурбовані такою ініціативою, адже знову їх шлях до спроможності ставатиме важчим – в результаті децентралізаційної реформи суттєво посилено видаткове навантаження на місцеве самоврядування.

Як зазначає Виконавчий директор Асоціації міст України Олександр Слобожан, такі норми вигідні власникам роздрібних мереж, які не хочуть адмініструвати місцевий акциз з тютюну: «Не думаю, що тютюнові кампанії будуть підтримувати таку ініціативу. Сьогодні вони мають на своєму боці всі громади, які борються з нелегальним обігом сигарет, бо отримають акциз с легально проданих цигарок. У разі якщо муніципальну владу позбавлять місцевого акцизу з тютюну, то їй простіше буде підтримати ініціативи про жорсткі обмеження продажу тютюнових виробів на території громад. Хто тоді програє більше виробники, ретейл, Мінфін? Думаю питання риторичне – всі».

Крім того, Олександр Слобожан заявив на своїй сторінці у Facebook, що Кабмін збирається закласти бомбу під стосунки центру та регіонів. Адже 12 травня уряд ухвалив проект змін до Податкового кодексу, яким збираються передати збір цього податку з роздрібної торгівлі до оптовиків/виробників тютюнових виробів.

 «В результаті і держава може не отримати гроші, і місцеві бюджети втратять відчутні для себе надходження. Минулого року від акцизу на роздрібну торгівлю тютюновими виробами місцеві бюджети отримали 2,4 млрд грн. В цьому планується 2,9 млрд грн. Для держбюджету – це копійки, а на місцях – великі кошти!», – написав Слобожан.

Закликаємо народних депутатів, які представляють і захищають інтереси Кіровоградщини, продемонструвати позицію з підтримки громад та не допустити вилучення з бюджетів громад 5% роздрібного акцизу на тютюн.

За інформацією Кіровоградського  РВ АМУ


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь